Koristele latte-kahvisi näillä erikoisemmilla vinkeillä

Jokainen kahvia rakastava taatusti nauttii siitä hetkestä kun kahvin rikas maitovaahto on koristeltu jollain upealla taideteoksella tai kuviolla. Latte-kahvin koristelusta kutsutaankin nimitystä latte art, ja siihen voi törmätä missä vain kahvilassa ympäri maailmaa. Taitavat baristat kilpailevat myös vuosittain siitä, kuka onnistuu tekemään hienoimmat maitokahvitaideteokset. 

Latte artin tekeminen on kuitenkin vaikeaa ja vaatii harjoittelua. Yksinkertaisemmat kuviot voivat onnistua myös kotonakin, ja harjoittelun kautta voit siirtyä kokeilemaan monimutkaisempiakin koristeluita. Tutustutaan lähemmin latte artin historiaan, tekniikoihin ja kuuluisimpiin kuvioihin.

Latte artin juuret ovat Italiassa

Ensimmäiset maitokahvitaiteen askeleet nähtiin Italiassa jo monta vuosikymmentä sitten. Italia onkin kuuluisan espresso-kahvin synnyinpaikka, joten se on myös luonnollisesti paikka, josta taideidea levisi ympäri maailmaa. Latte artin kaupallisti kuitenkin Yhdysvallat 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa, jolloin ensimmäisiä kahvikuppeja alettiin koristella maassa. 

Kymmenen vuotta myöhemmin taidelaji oli jo löytänyt tiensä Australiaan ja Pohjoismaihin, kun taas tänä päivänä suurin maitokahvitaidetrendi on nähtävissä Aasian maissa. Aasialaiset baristat ovatkin keränneet merkittävää menestystä alan kilpailuissa. Sosiaalinen media on ollut suuressa roolissa viimeisen kymmenen vuoden aikana ilmiön leviämisessä aina kahviloista koteihin.

Maitokahvitaiteen tekniikat - sinäkin voit kokeilla

Taidetta voidaan tehdä kaikkiin esperessopohjaisiin kahvijuomiin, kuten cappuccinoon. Niitä tehdään yleensä kolmella erilaisella menetelmällä tai niiden sekoituksella. Tarvittavat välineet ovat ainoastaan vaahdotuskannu, tikut ja mahdollisesti makusiirappeja ja suklaakastike. Ensimmäisellä menetelmällä kuviot juoman pintaan tehdään lisäämällä kahvikuppiin maitovaahtoa eri korkeuksista eri kulmissa ja eri liikkeillä, joka viimeistellään  ranneliikkeellä. 

Toinen menetelmä on melkein sama kuin ensimmäinen, mutta juoman pinnalla näkyy paikoin maitoa paikoin kahvia. Tällöin barista voi muotoilla tikun avulla sopivia kuvioita maidosta tai kastaa sen kahviin ja piirtää sillä kuvioita maitovaahdon pintaan. 

Kolmas menetelmä muodostaa kuvion pohjan taas kerran käyttäen ranneliikettä, jonka jälkeen kahvin pinnalle voidaan lisätä kastikkeita ja värikkäitä siirappeja. Barista tämän jälkeen kastaa tikun niihin ja muodostaa erilaisia kuvioita. Lisäksi kaikissa kolmessa menetelmässä voidaan käyttää kaakaojauhetta, jota ripotellaan kahvin pinnalle ja se muodostaa kuvioita kun maitovaahto kaadetaan siihen. 

Yksinkertaisista sydänkuvioista monimutkaisiin taideteoksiin

Aloittelevat kahvitaiteilijat aloittavat yleensä sydänkuvion harjoittelemisesta, joka onkin yksi helpoimmista kuvioista. Kun sydänkuvio on hallussa, voidaankin kokeilla hieman monimutkaisempiakin kuvioita, kuten tulppaania, rosettaa tai vaikkapa muita pelikorteista tuttuja maita, kuten pataa tai ruutua. Hyvä paikka löytää inspiraatiota peliaiheisista kuvista ovat erilaiset nettikasinot.

Vaikeimpia kuvioita ovat esimerkiksi erilaiset spiraalit, eläinkuviot ja monimutkaiset kukat. Harjoittelun myötä nekin onnistuvat. Kaikkiin helppoihin ja vaikeisiin latte art -kuvioihin löytyy opetusvideot netistä, jotka kannattaa ehdottomasti katsoa läpi ennen kuin aloitat harjoittelun. 

Ja ennen kaikkea sinulla pitää olla hallussa pohjana käytettävän espersson teko sekä juuri oikeanlaisen maitovaahdon valmistus. Kaikenlaisia kahvintekotaitoja pystyy tänä päivänä harjoittelemaan myös useilla barista-kursseilla, joita järjestetään isoimmissa kahviloissa ja oppilaitoksissa.